Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Alergik_new

10. 10. 2012 9:55
A proč to neřeknete jednoduše?

1) Proč říkáte nastavení parametrů? Proč neřeknete zvednutí daní (ano soc. i zdravotní pojištění jsou jen špatně nazvaná daň) a zvýšení doby odchodu do důchodu? Že by to znělo hůř než vaše parametrizace?

2) Proč zároveň neřeknete, že lidé v 2. pilíři budou muset odvádět o 2% víc a tím vzrůstá objem peněz na penzi?

3) Skutečně jako ekonom nevidíte rozdíl mezi 2. a 3. pilířem? Nevidíte tu možnost v investičních strategiích a především v možnosti jejich výběru?

Ano představoval bych si lepší, pravicovou, reformu. Nechat peníze lidem ať investují zcela dle sebe. Jenže to čeká na skutečně pravicovou vládu, která bude věřit lidem ne je chtít vodit za ručičku.

0 0
možnosti

jendazmoravy

10. 10. 2012 10:16
Re: A proč to neřeknete jednoduše?

Ad 1 - přece víme, že jde o totéž. Přidejte k tomu ještě změnu valoriyace a výpočtových pravidel a bude to kompletní. Nicméně to vše dohromady jsou opravdu jen parametry, tím se nemění základní princip, tj. přesun vybraných daní směrem k důchodcům.

Ad 2 - z hlediska důchodového systému peněz ubývá - místo abyste vyplatil ty 3 procenta, tak místo toho si kupujete naději, že někdy v budoucnosti budete mít 2 pct navíc

Ad 3 - souhlas. Ale kvůli tomu není potřeba reformovat existující systém, sám přece píšete, že lepší by bylo lidem peníze nechat, ať investují.

0 0
možnosti

petrph

10. 10. 2012 9:30
dovolil bych si to okomentovat

1.Politici dobře vědí proč "mlží a nevysvětlují princip důchodové reformy" Když se totiž zamyslíme nad citací "Je jasné, že penze z prvního pilíře k zachování slušného životního standardu v budoucnosti stačit "-to totiž znamená "vláda nebude valorizovat do budoucna státní důchody tak aby si uchovaly aspoň svůj současný poměr k jiným příjmům (a cenám).Jenže,důchodový systém je dlouhodobě průběžný,pracující si platí celoživotně nemalé pojistné(ca 30% ze supermzdy)- a vláda jim pak řekne- důchody dostanete maĺé? Čili, takovéto vysvětlení, "pochopení a zjištění " důvodu důchodové reformy by prakticky zlikvidovalo už ten první státní pilíř,kdo by do něj chtěl platit.

2) Není to jen problém "stárnutí populace",je to o tom z čeho by měli ti "mladí" na důchody starých platit.Už dnes je vysoká nezaměstnanost, ti lidé tedy nepracují a na důchody(nikoliv své, ale dnešních důchodců) neplatí. A příliv imigrantů by to jen zhoršil-i ti by jen posílili řady nezaměstnaných(a příjemců sociálních plateb

0 0
možnosti

jendazmoravy

10. 10. 2012 10:05
Omlouvám se, ale máte tam oslí můstky

Za prvé - kde je nadefinováno, na jaký životní standard má stačit důchod? To je ta nejzákladnější otázka, a nikdo na ni neodpovídá! Co to je "slušný životní standard"? A pokud toto není definováno, pak vše padá.

Za druhé - přece víte, že lidé si žádné pojistné neplatí. Lidé platí daně předepsané současnou vládou a to z důvodu naděje, že v době, kdy budou staří, jim ta budoucí vláda nějak bude něco platit. Ten problém úzce souvisí s první otázkou - není na ni všeobecně přijímaná odpověď, ba dokonce ústavní soud vydává nesmyslná rozhodnutí o "zásluhovosti".

Za třetí - problém nezaměstnanosti je dán faktem, že stát vybírá místo daní z výroby daň ze spotřeby - tím pádem nepodporuje vlastní výrobu, nicméně sociální systém je lokální. To je průšvih jak hrom a znamená, že evropané zchudnou. A opět jsme u první otázky, proč by stará generace měla být v tomto chudnutí výjimkou?

0 0
možnosti

jendazmoravy

10. 10. 2012 8:45
Muselo by se přestat lhát

Rozebral jste to pěkně, ale vidíte, že propaganda a média pilně mlží. Pod pojmem "důchodová reforma" se prezentuje jen ta možnost spoření prosazovaná vládou a ta díra v příjmech průběžného systému. Zatímco skutečná reforma důchodového systému, tj. způsob jeho stabilizace cestou nastavení parametrů (tj. pravidla pro valorizace, pravidla výpočtu důchodů, stanovení věku pro nárok na důchod) nrjsou vůbec prezentovány médii jako důchodová reforma. Nádherný příklad je ta změna vzorce pro výpočet vyvolaná ústavním soudem. Tím ten soud vládě nahrál na smeč, ale vláda tu nahrávku nevyužila.

0 0
možnosti

Alergik_new

10. 10. 2012 9:55
Re: Muselo by se přestat lhát

Stačilo napsat, že chcete zvednout daně a jít v 70 do důchodu.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS