Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Paeris Kiran

19. 6. 2012 0:41
Vyrovnat hospodářsky Evropské oblasti je principiálně..

Nemožné... Aby se kupříkladu mohlo vyrovnat Španělsko a německo tak by museli Němci omezit průmyslovou výrobu a začít dělat více zemědělatví. (Vzhledem k klimatickým podmínkám holý nesmysl)

Takové Španělsko zase nemá sebemeší důvod zavádět průmyslovou výrobu protože světovou poptávku už vcelku solidně uspokojují Číňané (kvantitou) a Němci (kvalitou).

Ikdyž zadotujete ve Španělšku novou fabriku tak jí budete dotovat na věčné časy a nikdy jinak... navíc v podstatě dost trapně by ste zdaňoval německé výrobce jenom proto aby ste sponzoroval jejich konkurenci.  (tím jim zvýšíte náklady, vyděte je na nesmyslnou produkci... a smát se bude pouze číňan který má o tuhle pitominu menší režiji.)

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

19. 6. 2012 0:49
Re: Vyrovnat hospodářsky Evropské oblasti je principiálně..

Komunisti celkově dojeli na to že místo toho aby neefektivní části hospodářského systému které měli větší náklady než ekonomický přínos zrušili, tak vzali prostředky z míst kde to jakés takés přínosy generovalo a přerozdělili je do nefunkčních odvětví...

Opíjeli se vírou že když se to bude dost dlouho dotovat tak se to nějak magicky rozběhne... jenomže jak šli léta tak to pořád bylo víc a víc ztrátové a nakonec to vysávalo tolik zdrojů že se začli rozpadat i ty kdysi funkční podniky.

Vidět to bylo především v SSSR. V satelitech které byli krmeny sověty nerostnými surovinami v podstatě jenom za to že "stáli v pozoru a budovali sociliasmus (tedy tu hospodářskou neefektivitu)" a stály jako kanonenfutr kdyby náhodou NATO vyrazilo na východ (na což nato nemělo nikdy dost vojáků... jeho vojenská strategie proti východnímu bloku v Evropě byla čístě nukleární) po 40 letech "impérium" SSSR vysálo natolik že nasadili "tržní" ceny surovin a to byl konec komunismu v Evropě.

1 0
možnosti
JN

crupier

18. 6. 2012 15:20
Glopolis, o.p.s.

Tak jsem se tak díval na tu společnost, pro kterou autor pracuje, vyprodukovali hromadu vzletných keců (pochybuju, že to někdy někdo všechno četl) za 10 milionů ročně získaných z dotací. No jako daňový poplatník jsem nadšen;-€Rv

1 0
možnosti
PM

G3000

18. 6. 2012 15:48
Re: Glopolis, o.p.s.

Aspoň víme, proč je autor na fotografii tak vysmátej:-)

1 0
možnosti
PH

modrénebe

18. 6. 2012 14:50
Autore,

Jste si jistý autore, že Dánsko, Finsko a Švédsko jsou příjemci evropských dotačních fondů, nebo balamutíte nevědomé lidi.

0 0
možnosti
R

RHS

18. 6. 2012 15:09
Re: Autore,

Samozřejmě, že jsou příjemci. Tak jako všechny členské země.

0 0
možnosti
GMX

Glock Mark XXIV

18. 6. 2012 14:49
Však souvisí s tím, co definoval již de Montesquieu

... tj. rozdělení na puritánský sever a rozmařilý jih a jejich právní systémy. více viz jeho kniha Duch zákonů ... z roku 1748!

1 0
možnosti
VH

Stará kára

18. 6. 2012 14:49
V letech 2014 ÷ 2020

se téměř jistě staneme čistými plátci.  Navíc je pro nás dotační zemědělská politika EU dost ruinující. I její snížení je důvodem po snaze o snížení rozpočtu EU.

0 0
možnosti
LV

jilav

18. 6. 2012 14:28
Řecko - obava z vyhozených peněz

Jiří, děkuji za ten rozcestník: směr Řecko nebo Skandinávie.

Obávám se, že současná pomoc Řecku půjde opět na sanaci škod a mandatorních výdajů, a ne na potřebné investice nutné pro nastartování růstu.

A co Skandinávie týká, tam je jedna komparativní výhoda: historicky vybudovaný etický přístup k veřejným financím. A k právnímu státu. Takže když směr Skandinávie, čeká nás ještě hodně dlouhá cesta připravy na první kroky na ní...právě proto, abychom najkonec vykročivše ke Skandinávii neskončili v Řecku.

L.Vrchovský

1 0
možnosti
LS

Jednoho krásného dne ...

18. 6. 2012 14:53
Re: Řecko - obava z vyhozených peněz

veškeré peníze tekoucí jako "pomoc" do řecka, končí na účtech ECB, MMF a v německých a francouzských bankách. řekové jako takoví z nich nevidí ani cent. peníze z EU nejsou navíc, ale jsou obsaženy v schodkovém rozpočtu ČR. tato sekyra činí přes 100mld ročně, bez EU peněz je však mnohem vyšší. takže tyto peníze nám nepřinášejí navíc vůbec nic. nota bene jsou používány s ohromnou režií na zbytné věci, které naopak zvyšují naše příští výdaje. celý tento mechanismus slouží k ekonomickému porobení periferií EU. oslavné ódy si strčte za klobouk. němci nemají zájem na naší prosperitě, oni si snaží zajistit svou prosperitu na úkor ostatních. ostatně takto to vždy mocnosti dělaly. dříve vytáhli s kopím a likem, dnes použijí ECB,ESM a MMF

2 0
možnosti
  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 956x
Etnolog a ekonom, nyní pracuji jako analytik Pražského ústavu pro globální politiku - Glopolis, kde se zabývám výzkumem a ovlivňováním ekonomických, finančních a rozvojových politik.

Současně jsem předsedou hospodářské sekce Strany zelených, ve SZ se věnuji též zahraniční politice.

Seznam rubrik