Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Stará kára

9. 6. 2012 14:53
Některé chyby v úvaze

1. (Podstatné): Je pravda, že "čistý vývoz"  (vývoz - dovoz) činí malou část HDP (kolem 10 %).  Protože však je tvořen rozdílem dvou položek, jejichž hodnota je srovnatelná s celkovým HDP, ovlivňuje změny HDP výrazně, obecně mnohem více, než domácí spotřeba.  Např. pokles HDP v minulém roce byl cca 60 mld. Kč. Přitom domácí spotřeba  k l e s l a   o 35 mld. Kč  (z toho konečná spotřeba o 23 mld., investice o 12 mld.). Takže růst HDP byl ovlivněn právě "čistým vývozem", který vzrost o více než 95 mld. Kč, přičemž růst byl způsobem zejména vysokým růstem vývozu.  Čistý vývoz tedy ovlivnil HDP o 2,7 % (kladně), zatímco domácí spotřeba o necelé procento (pokles).  Platí tedy stále, že pohyb HDP v otevřené ekonomice ČR je ovlivňován zejména vnějšími vlivy.

2.  Absolutně není pravdou, že vyšší daň sníží domácí spotřebu. Domácí spotřeba (její výše) se samozřejmě nezmění, jen dojde ke změně její struktury - ze spotřeby osobní se přesune do spotřeby veřejné. Na HDP  n e m á   v l i v.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

9. 6. 2012 14:59
Některé chyby v úvaze (2)

Je zajímavé, jak vytrvale levicové strany tvrdí nesmysl o snížení (obecně: změně) HDP při zvýšení (změně) daňové zátěže, ač je to evidentní nesmysl.

3.  Je pravda, že úspornými opatřeními se sníží růst HDP. Sníží se ovšem nezdravý růst, který je bublinou, nafouknutou státním dluhem. Ta úsporná opatření snižují HDP proto, že si na jeho tvorbu nepůjčují.  Růst HDP, podpoření dluhem by nás jednou (dříve či později) přišel velmi draho. A stál by nás propad mnohem hlubší, než jaká by byla růstová bublina.

0 0
možnosti
PK

repanak

9. 6. 2012 12:20
Klady i zápory HDP jsou všeobecně známy.

Přesto ekonomika, jejíž soused má dvojnásobné HDP na hlavu a trojnásobné mzdy by měla růst. Jinak se nám západní či jižní soused budou vzdalovat a bude nás stále více trápit fixnost, tak jako u firmy, která neroste. Překvapuje mne, že bludy o nepotřebnosti růstu hlásá do určité míry třeba i Sedláček

0 0
možnosti
VH

Stará kára

9. 6. 2012 15:00
Re: Klady i zápory HDP jsou všeobecně známy.

Smůla: ten nejdůležitější ze sousedů, kam vyvážíme podstatný díl produkce, významně snížil své dovozy (k překvapení všech analytiků)

0 0
možnosti
C

certik_bertik

9. 6. 2012 11:29
jenomže

jiné parametry nemáme

0 0
možnosti
  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 956x
Etnolog a ekonom, nyní pracuji jako analytik Pražského ústavu pro globální politiku - Glopolis, kde se zabývám výzkumem a ovlivňováním ekonomických, finančních a rozvojových politik.

Současně jsem předsedou hospodářské sekce Strany zelených, ve SZ se věnuji též zahraniční politice.

Seznam rubrik