Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je třeba upustit páru společenské nespokojenosti

Pokud by vládě opravdu šlo o udržitelné veřejné finance v dlouhém období, tak mohla s opozicí vyměnit předčasné volby za shodu nad "dluhovou brzdou", tedy něčím co by příštím vládám komplikovalo nezodpovědnost při řízení státních financí.

Jak dokazují různé studie, např. i tato, naše veřejné finance se zdají být relativně bezproblémové v krátkém období, v delším horizontu máme ale i kvůli předpokládanému stárnutí populace vážný problém, protože predikce Ministerstva financí ukazují, že dluh veřejných financí by v roce 2050 mohl dosáhnout až 160% HDP.

Pomiňme teď fakt, že makroekonomické výhledy Ministerstva financí nejsou v poslední době moc přesné a také to, že prognózovat vývoj ekonomiky na tak dlouhou dobu, je něco jako předpovídat počasí. I když dnes samozřejmě nikdo nedokáže spolehlivě prognózovat turbulence příštích desetiletí, je jasné, že doba je nejistá a že pokračování v politice schodkových rozpočtů znamená zadlužování budoucích generací.

Vládu dnes kritizuje kde kdo - a právem. Vládnutí „s něčím tak odporným a slizkým jako jsou VV“ totiž nedokážou ospravedlnit žádné reformy. A když už nějaké plány vzniknou, tak často nejsou podepřeny seriozní analýzou a jsou hned zase odvolávány, zpochybňovány či jinak problematizovány (důchody, školné, rušení ministerstev, apod.). Velkým problémem této země je, že se zde po každých volbách začíná vždy znovu a že neexistuje ani elementární shoda nad tím, kam dlouhodobě směřujeme.

Z makroekonomického hlediska není Stabilizačním a rozpočtovým opatřením na období 2012-2014 moc co vytknout. Samozřejmě dílčích výhrad mám dost: měly by se lépe vybírat daně, nedělat daňové soumary ze zaměstnanců a černé pasažéry z OSVČ, je zde i prostor pro mírné zvýšení korporátních daní bez toho, aby nám podnikatelé utíkali do zahraničí, snížená sazba DPH patří již dnes k nejvyšším v Evropě. Šetřit na těch, co se nemohou bránit, mi také nepřijde moc hrdinské a mělo by se už konečně vážně něco dělat se SYSTÉMOVOU KORUPCÍ, atd. Celkově ale oceňuji, že vláda hledá zdroje na straně příjmů i výdajů, např. znovuzavedení progresivní daně vyžaduje od pravicové vlády nepochybně politickou odvahu.

Naše fiskální multiplikátory patří mezi zeměmi OECD k nejnižším, takže vliv na hospodářský růst nebude nijak dramatický, těch několik desetin minus za udržitelnější veřejné finance stojí, protože kdo ví, co bude po příštích volbách. Navíc vláda přišla již s „prorůstovým balíčkem“ (efektivnější čerpání fondů EU, snížení administrativní zátěže pro podnikání, podpora exportu, podpora inovací, mobilizace státních aktiv).

Kdo ví, co bude po příštích volbách? Krize politiky se prohlubuje a odpor proti vládě bude patrně čím dál větší. V této souvislosti by patrně nebyly předčasné volby špatným řešením, protože by mohly upustit páru pod pokličkou hrnce se společenskou nespokojeností. Čím pozdější termín voleb, tím bude nejspíš horší výsledek TOP09 a ODS a asi také diskontinuita s reformami po příštích volbách.

Pokud by vládě opravdu šlo o udržitelné veřejné finance v dlouhém období, tak mohla využít slovenský příklad a spojit dohodu nad předčasnými volbami s něčím důležitým v zájmu země. O našem evropském směřování dohoda s ODS asi možná není, ale vláda by mohla s demokratickou opozicí vyměnit předčasné volby za shodu nad „dluhovou brzdou“, tedy něčím co by příštím vládám komplikovalo nezodpovědnost při řízení státních financí a zahájit skutečně seriozní debatu nad důchodovou reformou, která by měla šanci vydržet několik desetiletí. Jak dokazuje proměna Roberta Fica, i populisté se pod tíhou odpovědnosti mění v odpovědné politiky.

Článek vyšel jako příspěvek do Macháčkovy výměny na IHNED.CZ - http://dialog.ihned.cz/machacek/c1-55394980-neskrta-vlada-v-investicich-prilis-tvrde-a-nepodvazuje-tim-hospodarsky-rust

Autor: Jiří Čáslavka | pátek 18.5.2012 8:48 | karma článku: 10,76 | přečteno: 1024x
  • Další články autora

Jiří Čáslavka

Německem se lze inspirovat

Velkou perspektivu pro německý průmysl i podporu zaměstnanosti má sektor obnovitelných zdrojů, který je druhým největším průmyslovým odvětvím po automobilovém průmyslu.

11.9.2013 v 15:50 | Karma: 7,13 | Přečteno: 314x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Čáslavka

ČNB toho mnoho dělat nemůže

Jak podpořit pozitivní očekávání a chuť nakupovat v zemi, kde více než dvě třetiny domácností obtížně vystačí se svými příjmy (dle aktuálního průzkumu CVVM), kde nevíme, jaké budou za dva měsíce sazby DPH, daně z příjmu, výdajové paušály u živnostníků, zda bude spuštěna důchodová reforma, kolik nás bude stát rozkrádání evropských fondů (mohl bych pokračovat) a ministr financí stále fundamentálně trvá na tom, že nepředloží rozpočet s deficitem vyšším než tři procenta HDP – což bude patrně vyžadovat seškrtání výdajů o další desítky miliard?

5.11.2012 v 11:04 | Karma: 10,92 | Přečteno: 714x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Čáslavka

Komunisté by měli vést kraj. Pro výstrahu

Malé účasti v krajských volbách se nedivím. Stávající krajský establishment zklamal, alternativa těžších politických vah na centrální úrovni však selhala také, takže voliči pravice k volbám raději vůbec nešli. Část z nich se vrátila zpět k lidovcům, jiní házeli do uren neplatné protestní hlasy. A všichni společně přemýšleli, k čemu nám ty kraje vlastně jsou.

16.10.2012 v 10:01 | Karma: 11,07 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Jiří Čáslavka

Klausovo veto je příležitostí klást si podstatné otázky

Nestává se to často, ale tentokrát musím souhlasit s prezidentem Klausem, i když vím, že se tady hraje úplně jiná hra a o důchody nejde. Dokladem tohoto faktu je například to, že prezident vetoval jen novelu, která zavedení takzvaného druhého pilíře technicky dokončuje a zákony nastavující základní parametry důchodové reformy ponechal dříve bez povšimnutí.

10.10.2012 v 7:17 | Karma: 14,00 | Přečteno: 778x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Čáslavka

Vyrovnaný rozpočet sám o sobě jako cíl nestačí

Lidé potřebují cítit nějakou pozitivní vizi a tu jim tupé škrty a plošné zvyšování daní nedokážou nabídnout.

2.10.2012 v 6:44 | Karma: 9,49 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

Novým šéfem tajné služby se stane brigádní generál Bartovský, schválila vláda

24. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:06

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho...

KOMENTÁŘ: Kdo zabil penzijní reformu? Svůj díl nesou vláda i opozice

24. dubna 2024

Premium Ani po dvaceti letech diskusí se nedočkáme konsenzuálně přijaté reformy penzí, ale jen...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 956x
Etnolog a ekonom, nyní pracuji jako analytik Pražského ústavu pro globální politiku - Glopolis, kde se zabývám výzkumem a ovlivňováním ekonomických, finančních a rozvojových politik.

Současně jsem předsedou hospodářské sekce Strany zelených, ve SZ se věnuji též zahraniční politice.

Seznam rubrik