Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Martin Procházka

3. 6. 2012 17:04
Co to?

Tak předně, globalizace žádná pravidla nemá, jedná se o přirozený a neřiditelný jev, který prostě probíhá.

To, na co narážíte, je pravděpodobně mnohostranný obchodní systém a obhajujete zde teorii německého ekonoma Friedricha Lista "infant industry". Teoreticky to sice vypadá dobře, ale kdykoliv to bylo aplikováno, dobře to nedopadlo, průmysl zůstal v dětském věku napořád, nevystaven konkurenci byl vždy neefektivní. Liberalizace obchodu snad bude pokračovat i na dále k úplné svobodě, neboť pouze svoboda dává společnosti dostatek bohatství a pouze dostatek bohatství umožňuje řešit problémy včetně ekologických efektivně. Rv

0 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

1. 6. 2012 17:30
globalizace ...

ma jedno jedine pravidlo: kapital jde tam, kde je to vyhodne ... a nazory tech, kteri ten kapital nevlastni, na tom tezko neco zmeni.

0 0
možnosti
H

Halfunx

1. 6. 2012 13:24
Globalizace, volný trh a regulace

Jak to skloubit, když principy fungují proti sobě. Navíc pod těmito pojmy si každý představí něco jiného. Pojmy používá zapálený ekolog i petrolejářská firma. Vše tlačí dopředu jen moc prosadit svoje zájmy a tlak navýšit zisky. Čím mocnější, tím globálnější, čím volnější trh tím lepší, bonusové regulace k vlastnímu prospěchu a odsunutí konkurence se hodí. Centralizace moci k malé skupině vládců je nebezpečná a nadutost neomylných mocných vede k vření vysávaných davů. Historie se opakuje, jakmile vývoj dosáhne bodu zlomu, je tu revoluce a přerozdělování majetků, prostředků a moci. Co může zabránit postupné (či skokové) centralizaci moci nevím, všechny teorie v praxi zkrachovaly.  Zástupci lidu zklamali, zastupují jen sebe. Může si tedy lid vládnout sám v přímé demokracii? Nemá většina lidu ve skutečnosti zájem jen na tom být vedena? Je možnost zjistit cestu jakou se dát bez toho, abychom si opět naběhli?

0 0
možnosti
PH

petrph

1. 6. 2012 15:00
Re: Globalizace, volný trh a regulace

Nějak tak. Ono je hezké že globalizace, (někde a někdy) nižší ceny z dovozu, atd..Ale jsou tu taky nějaké náklady státu a společnosti. Prostě, když dovolíme aby se sem dováželo levnější zboží z Číny, či Indie, tak pak musíme vzít za fakt, že se to samé zboží neprodá z naší produkce. Naši zaměstnanci budou bez práce a stát jim bude muset sociální podporu,ty naše zkrachované podniky nebudou státu platit daně (ani připlácet na sociální  a důchodové pojištění). stát nevybere dost na na daních, nebude mít ani na stavbu dálnic, ani na stavby škol a školek, ani na důchody, nebude ani na zdravotnictví.. Státu pak nezbude než aby pro ty své zbývající pracující ovčany a podniky dále zvyšoval daně  , snižoval důchody a zdravotní péči...a tak dál..

0 0
možnosti
PH

petrph

1. 6. 2012 13:06
to jsou základní rozpory liberalizace

Za prvé, globalizací se problém neřešil,pouze odsunul, za pár desetiletí se už zaplnily i ty globální  trhy a naopak tyto globální  zpětně zaplnily a přeplnily i ty místní.

Horší samozřejmě je, že když začnete s někým hlouběji probírat principy liberalizmu, tak dojdete k tomu, že efektivně může dlouhodobě fungovat jen na lokálním trhu,kde si konkurují subjekty za stejných podmínek. Kde kupříkladu musí konkurenční subjekty dodržovat stejné zákony, platit stejné daně, platit podobné mzdy (je nějaká minimální mzda), mají dispozici podobnou státní infrastrukturu,atd.Pokud za těchto podmínek někdo z těchto subjektů nějak kvantitativně převýší ty ostatní (třeba efektivitou),tomu čest a sláva.Ale na globálním trh zahraniční producenti vyrábějí za zcela rozdílných,legislativních i ekonomických podmínek a snadno dosáhnou nad místními producenty konkurenční výhody. a liberální ráj se nekoná.Až nyní se přichází na to, že by se mělo řešit mezinárodními dohodami o regulaci to co předtím řešila cla

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

1. 6. 2012 13:57
Re: to jsou základní rozpory liberalizace

"přichází na to" ovšem hlavně ti kteří té konkurenční výhody nedosákli... všichni ostatní jsou proti... A těžko Čínu nebo Indii přesvědčíte k jakékoli mezinárodní dohodě která jim bude regulovat zisky...

Víte oni mezinárodní dohody mají jednu takovou otravnou vlastnost- z čistě legálního hlediska zavazují pouze signatáře.

Smlouva o nešíření jaderných zbraní kupříkladu nezavazuje k  ničemu Izrael- je to suvéréní území a protože není signatář smlouvy nemá nad ním nic "mezinárodního" sebemenší legální pravomoc. Jediné comůžete udělat je poslat armádu a nebo vyhlásit ekonomické embargo. Jiné tlaky na něj v podstatě vyvinout nelze.

S podobným problémem narazíte třeba u rozšiřování ženevských konvencí (například existuje "mezinárodní smlouva" zakazující použití kazetové munice... ale sankce lze vymáhat jenom po signatářích kteří se zavázali smlouvu dodržovat. Pokud zbraň použije nesignatář je to zcela legální a stěžovat si prakticky není komu.

(ono kupříkladu jde i vystoupit z OSN...)

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

1. 6. 2012 11:09
Krásný výkřik...

smůla že bude zbytkem planety naprosto ignorován... drahý pane zbytku světa je naprosto ukradené jestli v Evropě sociální systém bude nebo ne... a oni své výdaje kvůli jeho zachování zvyšovat nebudou... ani kvůli tomu nebude zbytek planety snižovat své zisky.

Ano pokles kupní síly západnu pro ně zrovna výhodný není... ale tím méně je pro ně výhodné pro ně nám v podstatě dát prostředky jenom na to aby sme si koupili jejich zboží... když si ty prostředky nechají budou na tom lépe.

0 0
možnosti
  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 956x
Etnolog a ekonom, nyní pracuji jako analytik Pražského ústavu pro globální politiku - Glopolis, kde se zabývám výzkumem a ovlivňováním ekonomických, finančních a rozvojových politik.

Současně jsem předsedou hospodářské sekce Strany zelených, ve SZ se věnuji též zahraniční politice.

Seznam rubrik