Klausovo veto je příležitostí klást si podstatné otázky

10. 10. 2012 7:17:00
Nestává se to často, ale tentokrát musím souhlasit s prezidentem Klausem, i když vím, že se tady hraje úplně jiná hra a o důchody nejde. Dokladem tohoto faktu je například to, že prezident vetoval jen novelu, která zavedení takzvaného druhého pilíře technicky dokončuje a zákony nastavující základní parametry důchodové reformy ponechal dříve bez povšimnutí.

Přesto je Klausovo veto možná poslední příležitostí ještě jednou zvážit, zda se do toho projektu pouštět. Penzijní reforma není dobře připravena a teď hrozí ještě větší chaos. Začne již za 3 měsíce? Nezačne? Obejde se to vyhláškou? Odloží se to o rok? Kdyby byla reforma dobře připravena, tak by teď měla snad probíhat nějaká vysvětlovací kampaň? Ale ona žádná neprobíhá a nyní, po vetu prezidenta, samozřejmě ani nemůže. A vláda k tomu stále přistupuje stylem, zavedeme to a pak se uvidí. Prostě chaos.

Podstatné otázky jsou tyto:

1) Jaký je vlastně rozdíl mezi druhým nepovinným a třetím pilířem? Podle mého názoru v podstatě žádný, nepovinný druhý pilíř je nesmysl. Je jasné, že penze z prvního pilíře k zachování slušného životního standardu v budoucnosti stačit nebude, stát by proto měl lidi motivovat k soukromému spoření, ať již ve formě důchodového připojištění se státním příspěvkem, stavebního spoření, apod. V zásadě však jde o soukromé rozhodnutí každého z nás, jak budeme spořit a do čeho investovat. Úkolem státu je zajistit penzistům nějaký minimální standard, na to zde máme první pilíř, který potřebuje řadu parametrických změn (z nichž některé jsou již nastartovány), aby byl dlouhodobě udržitelný. Proč ho však musíme oslabovat?

2) Řeší tato reforma problém stárnutí populace? Neřeší. Staří lidé spotřebovávají pouze to, co je pro ně v současnosti vyrobeno, peníze se jíst nedají. Málo lidí v produktivním věku toho málo vyrobí a velká poptávka mnoha důchodců vyvolá inflaci, která následně znehodnotí jejich úspory. Pokud se tedy dožíváme vyššího věku, musíme odcházet později do důchodu a pokud se rodí málo dětí, musíme umožnit vyšší imigrací z oblastí s příznivější demografickou strukturou. A samozřejmě nastavit nějakou rozumnou prorodinnou politiku (zkrácené pracovní úvazky, zvýšit dostupnost mateřských škol, apod).

3) Máme na její financování? Nemáme. Důchodový polštář z privatizace zde vytvořen nebyl. Peníze se projedly a částečně ukradly. Zvyšování deficitu o několik desítek miliard korun ročně (vlastně nikdo neví o kolik, protože se nedá odhadnout, kolik lidí nakonec opt-out využije) je v době dluhové krize hazard s veřejnými financemi. A zvyšování daní v době ekonomické recese kvůli financování této reformy s sebou přinese i nepříznivé dopady v podobě dalšího oslabení ekonomiky.

4) Je tato reforma dlouhodobě udržitelná? Není. Sociální demokraté již nyní hrozí, že ji po volbách, které nejspíš vyhrají, buď zruší, nebo výrazně upraví, tak jako se to stalo v některých okolních zemích. Každý dobrý penzijní systém musí být založen na důvěře. Je lépe tu reformu nyní odpískat a nastavit lepší kulturu mezistranického dialogu, přizvat i další experty (nejen ekonomy), akademiky, business, nevládky a pokusit se o širší společenskou dohodu. Problém našeho penzijního systému není akutní, vážným problémům budeme čelit až tak za dvacet let, takže několik let na debaty tedy ještě máme, samozřejmě za podmínky, že se budou provádět průběžné parametrické změny stávajícího systému. A že k tomu všichni přistoupí s vážností situace.

Názory na penzijní systémy se vyvíjejí. Vláda sice musela z radikálnějšího opt-outu ustoupit již před časem, protože by prostě nedokázala zajistit financování přechodného období. Na základě zkušeností minulých let však privatizace veřejných důchodových systémů přehodnocují i takové instituce jako MMF, Světová banka nebo OECD. Představy, že když se zprivatizuje veřejný důchodový systém, tak se tím pomůže ekonomice, jsou výrazně zpochybňovány, jen naše vláda a její poradci stále vycházejí z představ, které se považovaly za správné v 90. letech minulého století. Moderní alternativy přitom existují, např. kombinace zásluhového penzijního systému NDC (Notional Defined Contribution) se sociálním pilířem (něco jako rovný důchod) a soukromé spoření a investování.

Článek vyšel jako příspěvek do Macháčkovy výměny na IHNED.CZ - http://dialog.ihned.cz/machacek/c1-57646100-co-by-zastaveni-duchodove-reformy-znamenalo-pro-statni-rozpocet-a-ceskou-ekonomiku

Autor: Jiří Čáslavka | středa 10.10.2012 7:17 | karma článku: 13.72 | přečteno: 778x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 17.22 | Přečteno: 226 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 911 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1585 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 34 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 956
Etnolog a ekonom, nyní pracuji jako analytik Pražského ústavu pro globální politiku - Glopolis, kde se zabývám výzkumem a ovlivňováním ekonomických, finančních a rozvojových politik. Současně jsem předsedou hospodářské sekce Strany zelených, ve SZ se věnuji též zahraniční politice.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...